söndag 16 augusti 2009

Konsten att älska ett träd

Askskottsjukan har drabbat våra askar. Sjukdomen orsakas av en svamp som upptäcktes så sent som 2006 i Polen. De nya skotten dör så går sjukdomen vidare på grenarna och sedan stammen. Där uppstår kräftsår och trädet dör så småningom. Både unga och gamla träd angrips.
Det är stor risk att asken dör ut helt i Sverige. Det är katastrofalt då förutom att vi förlorar en art så förlorar vi också alla arter som är beroende av asken. Asken kommer att rödlistas.
Rapportera om Du finner askar som är utan angrepp och tycks stå emot svampen. De genetiska forskarna söker efter resistenta träd. Kanske kan vi få fram motståndskraftiga träd?

Asken var urhemmet för våra första människor Ask och Embla enligt den gamla asatron. Trädet har under lång tid planterats vid gårdar som vårdträd och skydd för hemmet. Många askar står på post vid gamla prästgårdar. Trädet står bra emot vind och vägsalt och klarar att växa på enklare jordar. Virket är hårt och lämpar sig för snickerier. Energivärdet är högt vid eldning.
Troligen måste vi plantera andra träd istället för asken som ser ut att försvinna.
Citatet
Bevara ett grönt träd i ditt hjärta – kanske slår sig en fågel ner där och sjunger.
Kinesiskt ordspråk

1 kommentar:

  1. På vägen mellan Kristiansund och Trondheim såg vi hemska spökträd i slutet av juni. Träden hade angripits av spinn, och var helt oigenkännliga! Svårt att bestämma arten, men när jag pratade med min morbror sa han det kunde vara lönnar som angripits. Vi är fortfarande inte helt säkra. Fin blogg du har :)

    SvaraRadera